על התכנית

התכנית הייחודית של קונסרבטוריון הסדנה מציעה מסלול לימודים מותאם לילדים עם צרכים מיוחדים, תוך שילובם בין שאר תלמידי מחלקות הקונסרבטוריון.

תכנית המוזיקה לתלמידים עם צרכים מיוחדים הוקמה בשנת 2002 בשיתוף עם אלו”ט (אגודה לאומית לילדים ובוגרים עם אוטיזם). חמישה עשר תלמידים רשומים לתוכנית זו, ביניהם תלמידים עם אוטיזם, תסמונת דאון, עיכובים התפתחותיים, שיתוק מוחין ועיוורון. כחלק מהתוכנית מקבלים התלמידים שיעורים פרטניים בכלי נגינה המועברים בגישה תרפיסטית. לילדים מיוחדים אלה, שכל יום מתמודדים עם אתגרים שונים בחייהם, הופכת המוזיקה לכלי האולטימטיבי לתקשורת בין אנושית, לביטוי עצמי ולאושר אמיתי!

רקע ויתרונות

תרפיה במוזיקה הינה דיסציפלינת טיפול ידועה העושה שימוש במוזיקה כאמצעי להגיע ליעדים טיפוליים חוץ-מוזיקליים. מוזיקה יכולה לשפר את מצב הרוח, את הריכוז וההתנהגות הכללית של התלמידים, ובכך מייעלת את יכולתם ללמוד ולקיים אינטראקציה עם הסובבים אותם. בעזרת לימוד של מלודיה, קצב ושירה, ניתן לשפר את יכולת הדיבור, יכולות מוטוריות למיניהן, ועוד. 

איך עובדת התכנית?

התלמידים משתתפים בשיעורי נגינה פרטניים- שיעורים בעלי ערך תרפויטי וגם מוזיקלי. הסדנה הינו הקונסרבטוריון היחיד בישראל המציע תכנית מוזיקלית פרטנית לילדים עם צרכים מיוחדים שיכולים ליהנות ולהתפתח מהעשייה המוזיקלית.

מורים ממחלקות שונות של הקונסרבטוריון מלמדים את תלמידי התוכנית, ומלווים על ידי תרפיסטית מקצועית המכשירה את המורים לתפקיד מאתגר ומתגמל זה. רכזת התוכנית שומרת על קשר רציף עם התלמידים, עם הוריהם ומוריהם, וזאת בכדי שנוכל לספק את צרכי תלמידנו בכל שלב של התפתחותם המוזיקלית.

מטרתנו היא להצמיד לכל תלמיד מהתוכנית תלמיד נוסף ממחלקה אחרת בקונסרבטוריון כדי שיוכל לנגן יחד בהרכבים קאמריים ובקונצרטים. הנגינה ביחד והיצירה המשותפת של המוזיקה מתגמלת ומלמדת להיות קשובים אחד לשני, לקבל את מגבלותיהם אך גם את ייחודם של כל התלמידים, ולהעריך את התרומה שמוסיפים כל תלמיד ותלמידה לנגינה בצוותא.

באופן ייחודי לקונסרבטוריון הסדנה, תלמידים המשויכים בדרך כלל למערכת חינוך לצרכים מיוחדים, משתלבים באופן מלא בתוך הקהילה של הקונסרבטוריון. כאשר התלמידים מנגנים ביחד, הם מפתחים קשרים מיוחדים המבוססים יותר מכל על אהבתם המשותפת למוזיקה.

תמיכה כלכלית

קבלת תמיכה כלכלית ללימודים בתכנית המוזיקה לילדים עם צרכים מיוחדים נקבעת על ידי ועדת המלגות של הקונסרבטוריון בהתבסס על הערכה מעמיקה של המצב הכלכלי של כל משפחה. אנו מכירים בעומס הכלכלי המוטל על משפחה בעלת ילדים עם צרכים מיוחדים, ולכן חשוב לנו לגייס  תרומות לתמיכה כלכלית עבור משתתפי התכנית.

מנקודת המבט של מורה בתכנית

“כאשר אני עובדת עם ילדים מן הספקטרום ההתפתחותי הנחשב ל’נורמלי’, אני יכולה לזהות באופן כללי את התפתחותם ואת גדילתם. תלמידים המשתתפים בשיעורים באופן אקטיבי ומתאמנים באופן סדיר בבית, יכולים להגיע לרמת נגינה מסוימת לאחר תקופת זמן כלשהי. אני יכולה, פחות או יותר, להעריך כי הם ישיגו כלים בסיסיים כגון תנועת יד נכונה להפקת צליל איכותי, יבססו ארטיקולאציות שונות של האצבעות, ילמדו סולמות, אקורדים, ועוד.
אך במקרה של ילדים עם צרכים מיוחדים, כל התמונה משתנה. הילד יכול להיות עיוור ולכן אני אוכל ללמד אותו רק על ידי פיתוח השמיעה והקואורדינציה של הידיים שלו. יכול להיות שהתלמידה תוכל לקרוא תווים בקלות אך תהיה כה חסומה רגשית כך שתתנגד לגמרי ללמידה. יכול להיות שהוא הבחור המתוק ביותר בעולם ומשתתף באושר רב בשיעורים שלי, אך בשבילו למצוא תו אחד על הפסנתר זה כמו לטפס על הר האוורסט. איך אני ניגשת לאתגרים שמציבים בפניי תלמידים שכאלה? תהליך הלמידה של עשייה שכזו הינו מרתק ומרגש באופן מיוחד. ה’ארסנל’ שלי ב’קרב’ זה כולל הן את המוזיקליות האישית שלי, את ניסיון ההוראה, את ניסיון החיים, ואת האושר שאני מרגישה מתוך החיפוש של רעיונות חדשים ומתוך הפיתוח של פתרונות יצירתיים. בעזרתי, הילדים הנפלאים האלה מקבלים אורח חיים מוזיקלי שבמקרה אחר לא יכול היה להיות נגיש להם. המוזיקה מאירה את חייהם בגלל שהיא נוגעת בכל כך הרבה מקומות הנמצאים כה עמוק בחוויה האנושית. אני מתייחסת לכל תלמיד כבן אנוש עם הפוטנציאל להתפתח ולגדול. אני עובדת איתם כפי שהם, מבלי לנסות להכניס אותם למסגרות אחרות ומבלי להפוך אותם למשהו שהחברה הייתה רוצה שיהיו. אני עוזרת להם להאמין שהם בסדר גמור כפי שהם. אני מנסה להעניק להם אושר ולשתף איתם את אהבתי למוזיקה.”

דבורה שרם, מורה לפסנתר.

מנקודת המבט של תלמידה בקונסרבטוריון

שני, תלמידה המנגנת בהרכב המשלב ילדים מתוכנית המוזיקה לצרכים מיוחדים:
“העבודה עם לאה משפרת תמיד את מצב הרוח שלי. כשאני מגיעה לחזרה אחרי יום ארוך, היא תמיד מזכירה לי למה אנחנו עושים את מה שאנחנו עושים – כי אנחנו אוהבים מוזיקה. אני תמיד לומדת כל כך הרבה ממנה על איך ללכת אחרי הלב ואיך אפשר להתגבר על כל המכשולים כדי להגשים את חלומותינו.”

הסיפור של יותם

דינה, אמו של יותם, תלמיד עם שיתוק מוחין:
“כשיש לך ילד עם צרכים מיוחדים בבית, חיי היום-יום אף פעם אינם כמו של אחרים. יש נטייה להכול להפוך ל’מיוחד’. אבל כאן בקונסרבטוריון, הילד שלי חווה חיים של נורמליות בריאה; חיים של שווה בין שווים. כאשר הוא מאלתר, פתאום יוצא ממנו פרץ של חיים… הוא מבטא את הכול עמוק מתוך הלב וללא שום הסתייגויות. הוא תמיד מוגבל על ידי מסגרות, הוא תמיד רתום בתוך כיסא גלגלים. אבל אז, לרגע אחד, יש לו את ההזדמנות לנשום, לאלתר! יש לו מורה לפסנתר, יש לו שיעורי מוזיקה בקונסרבטוריון, הוא בדיוק כמו כל שאר התלמידים בני גילו. כשאני רואה את יותם מנגן בפסנתר זה ממש כמו חלום. חלום שלעולם לא העזתי לחלום.”

הסיפור של ראשה

ראשה נולדה כיתומה עיוורת עם אוטיזם חמור ועם פיגור שכלי. לאחר שננטשה על ידי הוריה בתור תינוקת, ראשה גדלה בבית יתומים. מייסדת בית היתומים הבחינה באהבה העצומה של ראשה למוזיקה והביאה אותה אלינו. מאותו רגע והלאה, נוצר קשר מיוחד בין ראשה למורתה לפסנתר, דבורה שרם. דבורה מספרת לנו: “הלב שלי מנתר משמחה על הזכות שניתנה לי לעזור לתלמידה המרתקת הזו להתפתח. ללא המוזיקה – ראשה תתפרק לגמרי מבחינה נפשית, וזה רק מדגיש את הכוח הבלתי ייאמן של המוזיקה.”

ההגעה לשיעורי הפסנתר האהובים, הנגינה בהרכבים קאמריים וההופעה בקונצרטים, כל אלה מהווים נקודות שיא בחייה של ראשה – רגעים של אושר אמיתי.